Hoe werkt de My Motivation Insights KleurenScan                
Een kleurenScan helpt je om jezelf beter te begrijpen. De My Motivation Insights kleurenScan doet dit door een persoonlijk profiel met jouw drijfveren in kaart te brengen. Wat drijft en motiveert jou. En wat geeft en kost je energie.


Met behulp van een gevalideerde vragenlijst wordt er een persoonlijk kleurenprofiel samengesteld. De kleurenScan kan online worden ingevuld en duurt ongeveer 20 minuten. De uitslag hiervan wordt vertaald naar een profiel met zeven kleuren. Deze kleuren staan voor de zeven dominante drijfveren, zoals geformuleerd door hoogleraar psychologie Clare Graves.

De kleurenScan als hulpmiddel
In het rapport van de kleurenScan wordt naast het profiel ook uitgebreid aandacht besteed aan wat dit profiel voor jou in de praktijk betekent. In welke werkomgeving zal jij je prettig voelen of welke studie past het beste bij je. Dit zijn twee voorbeelden van de velen waarbij de kleurenScan je helpt inzicht in jezelf te krijgen. Welkom bij jezelf!De theorie van Graves als basis voor een persoonlijkheidsScan
De theorie van Graves wordt vaak gebruikt als onderliggende theorie bij een persoonlijkheidsScan. Hoogleraar psychologie Clare Graves maakte in de jaren zeventig van de vorige eeuw een onderscheidt tussen zeven dominante waardepatronen. Deze zeven waardepatronen zijn bij ieder mens aanwezig in verschillende sterktes. Later werden deze waardepatronen door zijn leerlingen Don Beck en Christopher Cowan vertaald naar kleuren.

De betekenis van de kleuren
Aan de hand van kleuren worden de waardepatronen binnen een persoonlijkheidsScan weergegeven. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende kleuren:


Binnen de persoonlijkheidsScanzijn paars, blauw, groen en turkoois “wij” kleuren. Dit zijn de groepsgerichte kleuren. Het paarse waardepatroon staat voor geborgenheid en veiligheid. Blauw staat voor structuur en betrouwbaarheid. Terwijl groen in een persoonlijkheidsScan staat voor harmonie en sociaal. Een turkooizen waardepatroon gaat over relativeren en alles in een groter geheel bekijken.

De kleuren rood, oranje en geel zijn binnen een persoonlijkheidsScan de “ik” kleuren. Deze kleuren zijn gericht op het individu. Het rode waardepatroon staat voor snelheid en daadkracht. Oranje staat voor resultaatgericht en ambitieus. Terwijl geel in een persoonlijkheidsScan staat voor kennis en creativiteit.


Voordelen van de persoonlijkheidsScan gebaseerd op Graves
Een groot voordeel van deze persoonlijkheidsScan is dat mensen niet in een hokje geplaatst worden. De uitslag van de persoonlijkheidsScan zegt niet dat iemand bijvoorbeeld alleen rood of groen is. Ieder mens bezit alle zeven kleuren in meer of mindere mate. Een combinatie van al deze kleuren vormen dan het kleurenprofiel.

Teams
Als meerdere medewerkers op een afdeling met elkaar moeten samenwerken en de kleurenScan hebben gedaan is het mogelijk om elkaars waarden en drijfveren binnen het team beter te leren kennen en begrijpen. Voordeel daarvan is dat je de talenten van elkaar gaat zien en op de juiste plaats kunt inzetten en/of benutten. Het is ook mogelijk voor leidinggevenden om bij het samenstellen van (project)teams door inzichten vanuit de kleurenScan de juiste personen op de juiste plaats te selecteren om een team of afdeling zo maximaal mogelijk succesvol te kunnen laten zijn. Uitgangspunt daarbij is altijd om elkaar door samenwerking met elkaar aan te vullen binnen de teams.
Teams die niet goed functioneren of daar waar vaker conflicten tussen medewerkers ontstaan in een team of daarbuiten is de kleurenScan bij uitstek een goede methode om de waarden en drijfveren van elkaar in kaart te brengen. Al snel is duidelijk waardoor de conflicten optreden.

 
stir

Interesse in jouw drijfveren
en energiegevers?
Klik hier!